Keselamatan Kebakaran Di Dapur
- Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak.
- Sentiasa mengawasi dan memeriksa masakan yang dimasak dengan alat pembakar seperti ketuhar.
- Elakkan memasak jika mengantuk, pening atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk.
Kebersihan Dapur
- Elakkan pemegang periuk, pembalut makanan, buku resepi dan bahan-bahan mudah terbakar berhampiran atau diatas ruangan aktiviti memasak.
- Pastikan rak dapur sentiasa bersih. Kotoran dari bahan masakan yang berminyak boleh disambar api.
- Elakkan sebarang bahan mudah terbakar seperti langsir, tuala pembersih berdekatan dengan dapur memasak.
Cegah Kebakaran
- Makanan yang dimasak dalam "microwave" menghasilkan tahap kepanasan yang tinggi. Bukakan tutup dengan cermat.
- Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan basah kerana air boleh bertukar kepada stim dan boleh menyebabkan tangan anda melecur.
Keselamatan Litar Elektrik Di Dapur
- Gunakan satu peralatan (jenis pemanas) bagi satu soket dalam satu masa.
- Pastikan fius dan pemutus litar direka dan diadakan bagi memutuskan aliran elektrik dari sumber kuasa sekiranya berlaku lebihan arus.
- Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi satu perkakas elektrik.
- Wayar yang pecah dan terkoyak hendaklah diganti.
- Sekiranya peralatan elektrik di dapur terlalu panas atau berasap, putuskan sambungan plug segera. Gantikan atau bawa peralatan tersebut untuk diperiksa.
Memadam Kebakaran Di Dapur
Kebakaran minyak
Jika kebakaran minyak berlaku dalam kuali atau periuk berlaku :
- Padamkan api dapur.
- Tutup permukaan dengan tudung.
- Biarkan kuali atau periuk menjadi sejuk.
- Buka penutup perlahan-lahan.
- Kebakaran Oven atau Ketuhar
Apabila kebakaran dalam oven atau ketuhar berlaku :
- Tutup sumber elektrik.
- Ubah ke tempat terbuka / lapang.
- Pastikan pintunya sentiasa tertutup.
Maklumat ini penting untuk semua!
ReplyDeletesemoga dapat membantu sandari dalam mata pelajaran PJPK.
Delete